Werkwijze puppies

Nestperiode
Wanneer de teef loops wordt begint het avontuur pas echt. We starten met het prikken van progesteron. Op deze wijze kunnen we het ideale dekmoment bepalen. Circa 28 dagen na de dekking is het tijd voor een echo om te bepalen of de teef inderdaad drachtig is. Op dit moment is het nog lastig om het aantal pups vast te stellen. Zelf meten we wekelijks de buikomvang en het gewicht van de teef. Wanneer de teef nog één à twee weken te gaan heeft wordt de werpkist in elkaar gezet zodat zij hier vast aan kan wennen. De werpkist staat in de slaapkamer naast ons bed, zo heeft de teef voldoende rust maar zijn we er ook zelf direct bij als de bevalling begint.
De eerste anderhalf à twee weken verblijft moederhond met haar pups in de slaapkamer. Iedere dag komen de pups in handen. In deze tijd maken ook de andere honden kennis met de pups, deze timing is allemaal afhankelijk van moederhond. Na deze periode verhuizen de pups naar de woonkamer. Vanaf dit moment komen ze ook geregeld buiten de werpkist om bijvoorbeeld daar bij moeder te drinken. Zodra de pups fysiek wat sterker worden wordt de werpkist uitgebreid met een kleine ren waardoor ze meer ruimte tot hun beschikking hebben. Daarnaast krijgen ze vanaf drie weken oud steeds wat meer tijd in de 'gewone' puppyren, een afgezette plek van ruim 12m2 met veel verschillende ondergronden, materialen, speelgoed etc. In deze ren staan eveneens meerdere benches zodat de pups vast leren dat de bench een fijn slaapplekje is. Ook staan er in de ren twee grote bakken met houtkorrels, hiermee werken we aan hun zindelijkheid.
Het eerste bekende bezoek komt al op jonge leeftijd langs, vanaf vier weken mogen ook de pupskopers langskomen. Vanaf deze periode wordt de socialisatie ook steeds verder uitgebreid, uiteraard zonder té veel te doen. We gaan geregeld met de wandelwagen op pad, vooral naar plekken waar de hond in zijn of haar dagelijks leven mee te maken zal krijgen. Denk hierbij aan de markt, een winkel, de gewone woonwijk, een parkje, het treinstation, de kinderboerderij etc. Ook thuis gaat het socialiseren door. Zo maken de pups voor het eerst kennis met de douche en de trimtafel. Nageltjes knippen we al vanaf hele jonge leeftijd. Ook reguliere geluiden in huis als de stofzuiger, de tv etc. krijgen ze deze gehele periode mee.
In de ren maken ze kennis met onder andere een wiebelbrug, een wip, een flessenrek. Buiten de ren en bij goed weer buiten hebben we een ballenbak wat altijd een groot succes is. Ook hebben we een tunnel met huisje en divers balansmateriaal om kennis mee te maken.
Wanneer de pups rond de vijf weken zijn komt de Raad van Beheer langs om DNA af te nemen en de pups te chippen. Met circa zeven weken gaan we langs de dierenarts om de pups te laten titeren en een volledige gezondheidscontrole uit te laten voeren. Indien noodzakelijk worden de pups gevaccineerd maar tot dusver is dat nog niet eerder het geval geweest.
Na acht weken zit ons werk er op en verhuizen de pups, vanaf dat moment is het aan de nieuwe eigenaren.










Puppyculture - ENS - ESI
Puppyculture
De eerste 12 weken in het leven van een puppy zijn enorm belangrijk. Alles wat ze in deze periode leren heeft effect op de rest van hun leven. Door het toepassen van Puppy Culture proberen wij onze pups de beste start mee te geven door het optimaliseren van hun fysieke en mentale ontwikkeling. Met dit programma krijgen de pups een goede basis van ervaringen en vaardigheden welke eraan bijdragen dat het gebalanceerde volwassen honden worden. Uiteraard gaat dit hand in hand met onze manier van socialiseren. Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
ENS
Eén van de onderdelen van Puppy Culture is Early Neurological Stimulation (ENS). Dit zijn vijf soorten korte stimulaties welke toegepast worden op dag 3 tot en met 16. In deze periode vindt reeds neurologische ontwikkeling plaats en ondanks dat ze nog erg jong zijn nemen ze wel veel waar. Door de pups op deze jonge leeftijd gecontroleerd kennis te laten maken met stress verbetert het de stressreacties op latere leeftijd.
Uit onderzoek is gebleken dat pups waarbij ENS is toegepast actiever en nieuwsgieriger waren, maar ook beter presteerde bij competitiespelletjes. Ook was het probleemoplossend vermogen beter ontwikkeld dan bij pups waarbij geen ENS was toegepast.
Voordelen ENS:
- Stimuleert de ontwikkeling van de hersenen
- Stimuleert het neurologische ssyteem
- Verbetert de bloedomloop en het immuunsysteem
- Verbetert stressreacties in het verdere leven
ESI
Early Scent Intruduction, ofwel ESI wordt eveneens op dag 3 tot en met 16 toegepast. Op iedere dag wordt de pup kort geïntroduceerd met een nieuwe geur. Ook deze voordelen zijn onderzocht tijdens een lange studie. Hieruit bleek dat honden waarbij ESI was toegepast meer speur- en detectietitels haalde, in een korter tijdsbestek en in complexere categorieën. Ook voor de ‘gewone huishond’ zijn de voordelen zichtbaar. Het zelfvertrouwen is hoger en de honden zijn stabieler, ook reduceert het gedragsproblemen op de lange termijn.
Kortom ENS en ESI helpt pups om vertrouwd te raken met nieuwe prikkels en om gemakkelijker zelfvertrouwen en herstelvermogen te ontwikkelen voor de toekomst.
Plaatsen van pups
De MAS is een prachtige verschijning, maar met ieder een eigen karakter. Niet iedere pup zal in dezelfde situatie goed gedijen. Omdat we hopen dat de toekomstige eigenaren veel plezier en geluk gaan beleven aan hun nieuwe hond vinden wij het ook van groot belang dat de pup bij hun past. Bij de kennismaking krijgen pupkopers van ons een vragenlijst zodat we een goede eerste indruk krijgen van de thuissituatie maar ook wat er verwacht wordt van de toekomstige hond. Wanneer de pups rond de zeven weken zijn ondergaan zij een karaktertest. Hierna begint de grote puzzel. Op basis van de vragenlijst, voorkeur van toekomstige eigenaren en de karaktertest wordt een match gemaakt. Er worden dus geen pups op kleur geplaatst, een voorkeur uitspreken mag uiteraard wel en hier proberen wij ook rekening mee te houden. De uitslag van de karaktertest gaat uiteraard mee in de informatiemap van de hond.
Wanneer de pup verhuisd is hechten wij nog altijd veel waarde aan het contact met de pupkopers. Wij staan altijd klaar bij vragen en worden graag op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de hond. Geregeld houden we een reünie.
Verhuizen
Zodra de pups acht weken oud zijn mogen zij verhuizen. De puppies verhuizen niet onder deze acht weken, ook niet als de ophaaldatum dan wellicht wat beter uitkomt.
Wanneer de pups verhuizen krijgen zij een uitgebreide infomap mee met onder andere alle testuitslagen van de ouders, zijn ze ontwormt en getiterd (en indien nodig gevaccineerd), zijn ze gechipt en in het bezit van een dierenpaspoort en krijgen zij een uitgebreid puppypakket mee. De FCI stambomen komen vaak pas na de verhuizing binnen en brengen wij persoonlijk langs.