Het Merle-gen
- Yentremas
- 21 feb
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 feb
Wat is het Merle gen?
Honden met de kleur Merle hebben verdunningen van hun basiskleur. Meestal gaat het om de kleur zwart die naar grijs verkleurt op een witte achtergrond. Er ontstaat een patroon met donkere en lichtere gedeeltes.
Lengtes van het Merle gen
In onderstaande afbeelding zie je de verschillende Merle lengtes. Zoals te zien loopt deze schaal van 200 tot 280. Hierbij wordt een onderverdeling gemaakt tussen de allelen: Mc, Mc+, Ma, Ma+, M en Mh. Dit zijn dus allemaal Merle genen (M) maar door de verschillen in lengte hebben ze een ander effect op het uiterlijk van de hond.

Omdat elke lengte een ander effect heeft is het kruisen van twee Merles ook niet altijd even risicovol.
Welke Merle kruisingen zijn veilig?

Er zijn dus combinaties van twee Merle ouders die wel veilig zijn. Waarbij dus dubbel Merles geboren worden die geen last hebben van gezondheidsproblemen zoals in de volgende paragraaf toegelicht. De bijgevoegde tabel laat duidelijk zien dat het risico op gezondheidsproblemen groter wordt naarmate de Merle genen langer worden. Zoals je ziet is zijn de helft van de combinaties eigenlijk gewoon veilig, en verschilt het risico bij de andere helft. Wat deze tabel ook laat zien is dat het dus heel belangrijk is dat fokkers hun Merles via DNA laten testen op de lengte van hun Merle gen voordat deze met een (vermoedelijk) andere Merle gekruist wordt.
Merle en gezondheid
Honden die twee kopieƫn hebben van het Merle gen "dubbele merles", hebben vrijwel altijd abnormaal ontwikkelde ogen die vaak blind zijn. Normale Merles, oftwel honden met slechts ƩƩn kopie van het Merle gen, zullen deze defecten niet hebben.
Dubbel Merles kunnen ook doof zijn door een gebrek aan pigment in het binnenoor. Witte markeringen op of rond de oren worden geassocieerd met deze vorm van doofheid, hetzelfde mechanisme veroorzaakt doofheid bij dubbel Merles, maar met een andere genetische basis.
Gebieden met witte markeringen, iets wat we veel zien bij veel dubbel Merles, bedekken doorgaans roze huid. Als de huid blootgesteld is (oogranden, lippen, neus) of spaarzaam bedekt is met haar (soms de bovenkant en het uiteinde van de snuit), is er een risico op UV-zonschade als de hond veel tijd doorbrengt in intens zonlicht.
Hoewel er in wetenschappelijke artikelen van tientallen jaren geleden suggesties zijn dat dubbel Merles vatbaarder zijn voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen anders dan de hierboven genoemde, met name hart- en spijsverteringsproblemen, lijkt dit onjuist te zijn. De ziektes die in die lang geleden uitgevoerde onderzoeken werden waargenomen, waren mogelijk een artefact van de specifieke groep honden die werd bestudeerd, in plaats van het feit dat het dubbel merles waren.
Hoe om te gaan met het Merle gen in de fok
Zoals aangegeven is het dus van groot belang om de lengte van het Merle allel te testen zodat je veilige combinaties kan maken. Om deze reden zijn al onze honden ook altijd getest op het Merle gen.
De uitslagen van onze honden
En dan de uitslag van onze honden en wat dit betekend voor de fokkerij.
Teven
Onze beide teven, VayĆØn en Yentre zijn mm getest. Dit betekend dat zij geen Merle zijn en dus veilig met alle reuen gekruist kunnen worden.
Reuen
Bij onze reuen hebben we verschillende lengtes.
Beertje, Willow, Nash, Duke, Sam en Simba zijn allemaal mm, geen Merle. Zij kunnen dus veilig met alle teven gecombineerd worden.
Bongo is m/Mc220. Een cryptic Merle, zoals te zien in de tabel met kruisingen kan hij met alle teven gecombineerd worden. Enkel een teef met een heel lang Mh gen kan een heel laag risico opleveren.
Bence en Blue zijn beide m/M267, 'normale' Merles en kunnen veilig met mm, m/Mc, m/Mc+ en zelfs nog m/Ma teven gecombineerd worden.
Bandit is m/Mc+237/Mh275, hij kan veilig gecombineerd worden met mm en m/Mc.
Merle in beeld
Onderstaand vier verschillende Merles in beeld.
Duke mm
Bongo m/Mc220
Bence m/M267
Bandit m/Mc+237/Mh275
ComentƔrios